Nieuwe kitten(s) in huis

Fijn dat u gekozen hebt voor nieuwe kitten(s)!
Als het uw eerste kitten is, dan is het heel normaal om veel vragen te hebben. Maar ook als u katten heeft (gehad), kan wat extra informatie over “hoe het ook alweer zat” erg handig zijn.

Introductie kitten in het nieuwe huis

Zorg ervoor dat de eerste ruimte waarin uw kitten het eerste aankomt niet te groot is.
Sluit dus bijvoorbeeld een kamer af. (badkamer, keuken of een extra slaapkamer). Als u ze meteen in het hele huis laat is de kans groot dat ze zich meteen gaan verstoppen.

Zet in deze kamer een kattenbak (zonder deksel) met redelijk veel grit.
Kittens hebben dan vaak snel door waar ze hun behoefte moeten doen. Het etensbakje en drinkbakje kan in de buurt worden gezet, maar niet te dicht bij de kattenbak.
Zodra uw kittens in deze ruimte gewend zijn, kunt u langzaam de leefomgeving vergroten. Bij sommige kittens kan dit heel snel gaan, anderen hebben iets meer tijd nodig.

Geef de nieuwe kittens de eerste dag niet te veel voer. Door stress kunnen ze soms diarree krijgen (dit hangt van het kitten af).

 

Als er al andere katten in huis zijn

Houd de kat in het begin op afstand van de nieuwe kittens. Pas na een paar uur of zelfs een dag kunt u ze bij elkaar laten. Op dat moment heeft uw kitten heeft de geur van uw huis overgenomen en ruikt zo minder bedreigend voor de andere kat(ten). U kunt het overnemen van de huisgeur versnellen door uw kittens met een handdoek/dekentje in te wrijven waar de andere katten graag op liggen, en dekentjes van de kittens op verschillende plekken in het huis neer te leggen.

Laat de andere kat(ten) en uw kittens in het begin nog niet alleen zonder dat u erbij bent. Zeer waarschijnlijk zal het eerste contact met grommen en blazen gepaard gaan, dit is normaal. Probeer de ontmoeting voor uw kat(ten) zo aangenaam mogelijk te laten zijn.

Wennen aan nieuwe baasjes / socialiseren

Voor kittens kan een nieuwe omgeving spannend zijn. Hoe groter die omgeving, hoe spannender het kan zijn. Als een kitten het spannend vindt, kunt u het beste in een kleinere ruimte te beginnen. (zie hierboven)
De kennismaking met nieuwe mensen verloopt het makkelijkst als u zich op de hoogte van het kitten verplaatst. Ga bij voorkeur op de grond zitten en praat zachtjes met het kitten. Laat het kitten het tempo bepalen. Door speelgoed of beloning door middel van een snoepje of brokje wordt het ijs vaak snel gebroken.

Straf een kitten niet (bijvoorbeeld met een plantenspuit). Het kitten zal dit negatieve effect aan u koppelen en u mogelijk gaan ontwijken. U kunt beter een alternatief bieden.
Als een kitten aan een meubelstuk wil krabben, plaats dan een krabpaaltje / krabmeubel voor deze plek, dan is dat het eerste waaraan ze zullen krabben.

Voeding

De eerste maanden heeft een kitten speciale kittenvoeding nodig. Dit heeft voldoende voedingsstoffen. Via het asiel wordt over het algemeen Hill’s of Royal Canin kittenvoer gegeven. Deze voeding kan tot ongeveer 6 tot 9 maanden leeftijd gegeven worden, daarna kunt u overschakelen op volwassen voeding.

Op de verpakking van kittenbrokjes staat vaak dat u tot een leeftijd van 1 tot 1 ½ jaar door moet gaan met dit voer, maar dit geldt voor ongecastreerde / ongesteriliseerde katten.

Let er bij het wisselen van voer op, dat u het stapsgewijs door steeds een beetje meer nieuw voer mengt door het kittenvoer.
Te snel van voer wisselen kan diarree veroorzaken.

 

Dit zijn de producten die wij gebruiken:

ProductMerk en link
Kitten brokjesHill’s Science Plan Kitten
Royal Canin Kitten brokjes
Volwassen brokjesHill’s Science Plan Kattenvoer
Zachtvoer mouseGourmet Gold Kattenvoer
SnoepjesCatisfactions Kattensnack
Cosma Snacks
Vitakraft Cat Yums
Vitakraft Cat Liquid

Hoeveelheid eten

Uw kitten moet meerdere keren per dag kleine beetjes eten krijgen, vergeet niet dat de maag van een kitten ook veel kleiner is dan die van een volwassen kat!
Als het kitten geen schrok gedrag vertoont, kunt u het beste altijd een bakje brokjes hebben staan. Dan kan het kitten eten als hij honger voelt.
Heeft het kitten de neiging te overeten, geef hem dan drie a vier porties per dag.
U kunt ook overwegen om daarnaast dan uit een voer puzzel te geven. Dan moeten de kittens echt werken voor hun eten en krijgen ze niet de mogelijkheid om te schrokken.
Wij gebruiken zelf deze voerpuzzel veel: Catit Design Senses Voer Labyrint
Droogvoer, ofwel brokjes, zijn het beste om te geven. Door het kauwen op de brokjes kan uw kitten al beginnen met een goede gebitsverzorging. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat uw kitten voldoende drinkt.

Kammen / Borstelen

We proberen alle kittens af en toe te kammen zodat ze niet bang zijn voor kammen. In principe hoef je katten alleen te kammen om:

  • Vlooien te ontdekken
  • Klitten / vervilting te verwijderen / voorkomen

Gebruik daarvoor een eenvoudige vlooienkam of goede borstel (slicker borstel).
Gebruik vooral geen furminator. Dit is in feite een scheermes vermomd als borstel. Deze beschadigt de vacht van een kat.
Wil je hier meer over weten kijk dan vooral even hier.
Hier wordt uitgelegd wat goede borstels en kammen zijn en wat je vooral niet moet doen.

Ontwormen en ontvlooien

Vrijwel elk kitten is bij de geboorte besmet met spoelwormen, ook al is de moederpoes goed ontwormd. Een kitten zal via de melk besmet raken met de eieren van de spoelworm.
Onze kittens zijn 3 keer ontwormd voordat ze naar hun nieuwe huisje gaan (Bij 5, 7 en 9 weken). Vanaf dat moment moeten ze volgens het schema hieronder ontwormd worden.

LeeftijdOntworming
5, 7 en 9 wekenOm de week ontwormen
Tot 6 maandenElke maand ontwormen
Na 6 maandenElke 3 maanden ontwormen

Milbemax ontworming:  Wij gebruiken Milbemax Kitten. Maar zodra de katten boven de 2 kg komen is het verstandig om een volwassen ontwormingskuur te nemen. Lees de verpakking goed, daar staat bij welk gewicht je welke het beste kunt nemen.

Voor ontvlooien geldt: Zolang een kitten binnen is, is het belangrijk om af en toe een vlooienkam er doorheen te halen. Is de kam schoon, dan is er niets aan de hand.
Zitten er donkere korreltjes op de kam, dan zijn er waarschijnlijk vlooien aanwezig en moet je ontvlooien.
Zeker als je kat naar buiten gaat is een goede bescherming tegen vlooien belangrijk.  Zitten er egels in je tuin? Wees dan extra alert. Egels staan er om bekend dat ze vaak vlooien hebben, dus met egels in de tuin is de kans op een vlooien plaag groter.
Zelf heb ik hele goede ervaringen met de Seresto band. Hij is duur, maar wat mij betreft de moeite waard. Hij gaat 8 tot 10 maanden mee. Verder is een een veilig bandje dat breekt als de kat er ergens aan blijft hangen. Verder zijn er goede druppels in de handel die effectief werken.

ProductMerk en link
Ontworming tablettenMilbemax Kitten
VlooienkamKarlie Professional Vlooienkam
VlooienbandSeresto
Vlooien druppelsAdvantage® 40 voor Katten tot 4 kg

Ontwormings- en ontvlooi middelen kunnen bij de dierenarts behoorlijk prijzig zijn. Zoek dus ook vooral online. Niet elke online winkel mag het verkopen, maar als ze het verkopen scheelt het vaak flink in prijs.  www.medpets.nl heeft vaak een goede prijs.

Vaccinatie

Als u kittens uit het asiel haalt, zijn ze in de regel volledig gevaccineerd. Dit betekent dat hij pas na een jaar weer gevaccineerd hoeft te worden. U kunt in het vaccinatieboekje zien wanneer dit weer nodig is.
Het is verstandig om ieder jaar te vaccineren.
Er wordt vaak gedacht dat katten die niet buiten komen niet ingeënt hoeven te worden. Dit klopt niet! Binnenkatten bouwen weinig weerstand op, en kunnen juist vrij makkelijk besmet worden doordat u of uw visite een virus via schoenen of kleding meebrengt van buiten.

Wisselen melkgebit

Net zoals bij kinderen zal uw kitten zijn melkgebit gaan wisselen tot een volwassen gebit. Ze slikken vaak de melktanden door, vandaar dat het regelmatig onopgemerkt gaat. Maar als u een kiesje vindt, dan kan dat heel goed van het melkgebit zijn. Vanaf ongeveer 3.5 maanden leeftijd zullen ze beginnen met wisselen van de snijtanden, op 4.5 maanden leeftijd zullen ze de grote hoektanden gaan wisselen. In deze periode kunt u bijvoorbeeld merken dat ze wat meer bijten in spullen.

Naar buiten gaan

Het is fijn als een kitten naar buiten kan (als u een tuin heeft). Begin daar niet te vroeg mee! Jonge kittens verdwalen nog makkelijk. Hou ze bij voorkeur binnen tot ze 9 tot 12 maanden zijn.

Let tot die tijd goed op, een klein kiertje van een deur of raam kan voldoende zijn voor een kitten om zijn weg naar buiten te vinden.

 

Planten

Katten en planten, daar kun je een heel hoofdstuk aan besteden. In onze kitten kamer staan geen planten, dus dat zal nieuw voor ze zijn. Er zijn een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden:

Graven in planten is lastig af te leren, maar probeer niet te bestraffen met bijvoorbeeld een plantenspuit. Je kunt ook cirkels uit karton of  stucloper knippen, precies zo groot als je plantenpot. Maak een gat waar de plant doorheen kan en leg de cirkel op de aarde. Zo kan er niet worden gegraven maar kun je nog eenvoudig watergeven door het karton op te tillen.

Kattengrit (en bak)

Als de kittens oud genoeg zijn en geen grit meer in hun mond stoppen gebruiken wij graag klontvormend grit.
De voordelen:

  • Gemakkelijk uit te scheppen
  • Bind geuren
  • Gaat lang mee
  • Hygiënisch omdat je zo de behoefte eruit kan scheppen, er blijft schoon grit achter.

En als je niet van scheppen houdt, dan is de Omega Paw bak misschien nog een goede tip.
Ps: De meeste katten houden niet van een klep in een kattenbak.

ProductMerk en link
Klontvormende kattenbakvullingBiokat's Micro
KattenbakOmega Paw Roll'n Clean
Kitten kattenbakSavic Kattenbak Iriz

Ben je geinteresseerd in de Omega Paw bak, kijk dan vooral ook even op marktplaats. Daar worden er regelmatig aangeboden, dat scheelt behoorlijk in de aanschaf. Kies wel altijd voor de maat L, want anders is hij echt te klein voor volwassen katten.

 

Heb je meer dan één kattenbak? Zet ze dan niet naast elkaar. Voor katten geldt dat nog steeds als één kattenbak. Zet een tweede (en eventueel volgende) kattenbak op een hele andere plek in het huis.

 

Speeltjes

Katten houden van uitdaging en afwisseling. Spelen en jagen hoort er dagelijks bij. Je hoeft het niet duur te maken, maar een hangel en wat balletjes en muisjes zijn onmisbaar.
Geen kat is hetzelfde, dus vraag ook bij adoptie naar de speelvoorkeuren van een kat. De ene houdt van een ballenbaan en een voertoren, de ander niet. Als u de voorkeuren weet, dan kunt u gerichter inkopen doen voor uw nieuwe huisvriend.

Zelf ben ik geen fan van laser lampjes. Een kat houdt van jagen, maar moet aan het einde van de jacht ook echt iets kunnen vangen. Hij kan anders gefrustreerd raken. Gebruik je toch een laserlampje, doe het dan niet te lang en sluit altijd af met een “prooi”, dus een snoepje of speeltje wat hij gevangen heeft. Dan wordt de jacht beloond.

ProductMerk en link
Speelmuisjes en balletjesKattenspeelgoed-Set met Ballen & Muizen
HengelKattenhengel Bird
Kattenhengel Leo
Uitschuifbare Speelhengel met 2 Speeltjes
Ballen baanCatit Design Senses Super Roller Circuit
Ballen torenTrixie Speeltoren Kunststof
VoerpuzzelCatit Design Senses Voer Labyrint

Pas op met speeltjes en hengels met veren. Zelf laat ik deze na het spelen niet bij de kittens achter. Ze knabbelen graag op de veren en daardoor kan er een stukje veer ingeslikt worden. Dat kan soms gevaarlijk zijn. Ook draadjes van een hengel kunnen een gevaar vormen.

Voer- en waterbak

De meeste voer en drinkbakjes voldoen eigenlijk wel. Zorg dat een drinkbak wat breder is. Een kat vindt het vervelend als de snorharen de rand van de bak raken.
Zelf gebruiken we bij de meeste kittens een drinkfontein. Wil je een drinkfontein dan is de Cat Mate Drinkfontein 2 L qua prijs en kwaliteit zeker een hele goede. Deze is ook makkelijk schoon te houden, omdat hij in de vaatwasser kan.
Voor voerbakjes geldt hetzelfde: Bijna alles voldoet. Sommige katten zijn echter allergisch voor metaal. Ze kunnen daar uitslag van krijgen. Op dat moment is een keramieken bakje een goed alternatief.

Het is belangrijk dat u de voerbak niet naast de drinkbak plaatst, dus neem geen bakje waarbij het voer een waterbakje aan elkaar vast zit. Zet de drinkbak bijvoorbeeld in een looproute, dan zal de kat meer drinken.

ProductMerk en link
DrinkdonteinCloser Pets Drinkfontein
Vervangfilters voor Cat Mate Drinkfontein 2L
Keramieken bakjeTrixie Keramische Voerbak met Pootafdruk
VoerpuzzelCatit Design Senses Voer Labyrint
Trixie Cat Activity Fun Board

Willen jullie nog meer inspiratie van spullen die wij gebruiken, kijk dan op www.pleegkittens.com/shoplist/

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial